Año 2022
Torres S, Contreras F, Verón H, Isla MI. Prospects of dairy and vegetables based food products in human health: current status and future directions. In: Research and technological advances in food science. Ed.: Bhanu Prakash. Chapter 10, pp 243-268. Academic Press - Elsevier. ISBN: 978-0-12-824369-5. 2022. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-824369-5.00009-9
Zampini IC, Isla MI. Chapter 18 - Advances in production and properties validation of multifunctional ingredients from Argentine food fruits to modulate oxidative stress and inflammation. In: Current Advances for Development of Functional Foods Modulating Inflammation and Oxidative Stress. Ed.: Hernández-Ledesma B., Martínez-Villaluenga C. pp 365-377. Academic Press - Elsevier. ISBN: 978-0-12-823482-2. 2022. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-823482-2.00008-X
Año 2021
Isla MI, Cattaneo F, Pérez J, Rodríguez F, Correa Uriburu F, Zampini IC. Prosopis alba seed flour: a source of bioactive phenolic and proteins. In: Prosopis as a Heat Tolerant Nitrogen Fixing Desert Food Legume. 1st Edition. Chapter 20. Ed.: Puppo MC, Felker P. Academic Press - Elsevier. ISBN: 978-0-12-823320-7. 2021.
Isla MI, Pérez J, Cattaneo F, Rodríguez F, Correa Uriburu F, Zampini IC. Prosopis alba mesocarp flour: a source of functional ingredients. In: Prosopis as a Heat Tolerant Nitrogen Fixing Desert Food Legume. 1st Edition. Chapter 19. Ed.: Puppo MC, Felker P. Academic Press - Elsevier. ISBN: 978-0-12-823320-7. 2021.
Isla MI, Leal M, Carrizo SL, Zampini IC. Baccharis tola Phil., B. boliviensis (Wedd.) Cabrera. In: Medicinal and Aromatic Plant of South America Vol. 2: Argentina, Chile and Uruguay. Medicinal and Aromatic Plants of the World, Vol. 7. Book Series. Ed.: Máthé Á., Bandoni A. Springer, Cham. ISBN: 978-3-030-62818-5. 2021. https://doi.org/10.1007/978-3-030-62818-5_6
Isla MI, Leal M, González D, Orqueda E, Zampini IC, Cuello AS. Fabiana punensis S.C. Arroyo, F. bryoides Phil., F. densa Remy, F. patagonica Speg. In: Medicinal and Aromatic Plant of South America Vol. 2: Argentina, Chile and Uruguay. Medicinal and Aromatic Plants of the World, Vol. 7. Book Series. Ed.: Máthé Á., Bandoni A. Springer, Cham. ISBN: 978-3-030-62818-5. 2021. https://doi.org/10.1007/978-3-030-62818-5_17
Isla MI, Zampini IC, Cuello AS. Parastrephia lucida (Meyen) Cabrera. In: Medicinal and Aromatic Plant of South America Vol. 2: Argentina, Chile and Uruguay. Medicinal and Aromatic Plants of the World, Vol. 7. Book Series. Ed.: Máthé Á., Bandoni A. Springer, Cham. ISBN: 978-3-030-62818-5. 2021. https://doi.org/10.1007/978-3-030-62818-5_42
Isla MI, Moreno MA, Álvarez M, Zampini IC. Zuccagnia punctata Cav. In: Medicinal and Aromatic Plant of South America Vol. 2: Argentina, Chile and Uruguay. Medicinal and Aromatic Plants of the World, Vol. 7. Book Series. Ed.: Máthé Á., Bandoni A. Springer, Cham. ISBN: 978-3-030-62818-5. 2021. https://doi.org/10.1007/978-3-030-62818-5_42
Isla MI, Moreno MA, Álvarez M de los Á, Zampini IC. Chapter 9 - Some plants of the Monte region from Argentina: phytochemistry and its use in health. Phytochemicals in Human Health. In: Studies in Natural Products Chemistry. Vol. 69, pp 349–369. ELSEVIER SCIENCE PUBLISHERS. 2021. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-819487-4.00010-0
Año 2020
Isla MI, Cattaneo F, Orqueda ME, Moreno MA, Pérez J, Rodríguez IF, Correa Uriburu FM, Torres S, Zampini C. Potential Application of Native Fruit Wastes from Argentina as Nonconventional Sources of Functional Ingredients. In: Zakaria Z., Aguilar C., Kusumaningtyas R., Binod P. (eds) Valorisation of Agro-industrial Residues – Volume II: Non-Biological Approaches. Applied Environmental Science and Engineering for a Sustainable Future. Springer, Cham. ISBN 978-3-030-39207-9. 2020. https://doi.org/10.1007/978-3-030-39208-6_8
Año 2018
Isla MI, Zampini IC, Cuello S, Alberto MR. Plantas de la Puna: fitoquímica y su uso en el cuidado de la salud en Libro: La Puna Argentina. Naturaleza y cultura. Serie conservación de la Naturaleza Nº 24 (Edited by Ricardo Grau; Judith Babot; Andrea Izquierdo; Alfredo Grau). Fundación Miguel Lillo. Parte III Sistemas sociales en el tiempo. Capítulo 17. Población y pobreza en la puna argentina en los inicios del siglo XXI. Box. 383-384. ISBN 978-950-668-032-9. 2018. http://lillo.org.ar/publicaciones/serie-conservacion-de-la-naturaleza.
Prado FE, Rosa M, Chocobar-Ponce S, Pagano, E, Prado C. Aspectos bioquímicos y fisiológicos de la tolerancia al cromo por Salvinia minima. En Eds: Pérez DJ y Menone ML. Algas, helechos y plantas vasculares acuáticas en estudios de contaminación ambiental y ecotoxicología. Editorial de la Universidad nacional de mar del Plata, pp 51-76. ISBN 978-987-544-763-9. 2018.